11 november 2007




Mangler I en god bog til de mørke aftener, så kan jeg anbefale at læse "Skyld" af Jesper Dehn Møller og Aydin Soei.

To journalister har kastet sig over en afdækning af det, der endte som en meget omtalt mordsag - knivoverfaldet og drabet på den italienske rygsæksturist Antonio Curra på Nørrebro i 2003.

Og hvorfor er den så læseværdig ?

Jo, fordi den afdækker så mange af de aspekter, som vi som samfund bliver nødt til at forholde os til: hvordan kan vi søge at forhindre, at vi taber mennesker på gulvet ? Hvordan kan vi lave en indsats, der fanger potentielle problembørn i opløbet, so to say, og om muligt ændret deres løbebane, så den fører i en noget mere positiv retning ?

I det her tilfælde omhandler det to drenge af tyrkisk afstamning, så selvsagt skal man også have aspekter som kulturkløfter og integration med. Men det, der handler om skoler med manglende muligheder for vedvarende indsatser, og om forvaltninger med skiftende socialrådgiver, som forplumrer sagsbehandlingsgangen kontinuerligt - det går på tværs og trods af etniske tilhørsforhold.

Så jeg synes, at bogen er uhyre vigtigt - ikke bare i en debat omkring integration, men om hvilket ansvar, vi som samfund har for at afhjælpe og forebygge sociale problemer.

Ja, vi har alle et individuelt ansvar som mennesker...men i min optik nytter det simpelthen ikke, at vi lukker øjnene for, at vores samfundsværdier, normer og måden, vi agerer (eller ikke agerer) på i den større kontekst, også har en væsentlig indflydelse på os som individ.

Bogen her bliver desværre et skræmmende og tragisk billede på, hvor galt det kan gå, når man falder igennem maskerne i det sikkerhedsnet, som vi vel ét sted tænker altid vil være dér til at samle os op...

Ingen kommentarer: